سمنو ، سرشار از ویتامینها
در کشور ما از سالیان دور ، مردم استفاده از جوانه گندم را به عنوان یک آیین سنتی و به شکل سمنو در سفره هفتسین لازم میدانستند. سمنو، نوعی فرآورده غذایی سنتی است که از پختن مخلوط عصاره گندم جوانه زده و آرد تهیه میشود.
طعم شیرین این فرآورده، طبیعی و از خود گندم بوده و دارای بافتی نیمهخام، پررنگ و قهوهای است. در 100 گرم سمنو 300 کالری انرژی نهفته است و دارای پروتئین زیاد و چربی خیلی کم از نوع گیاهی است. کربوهیدرات آن بسیار زیاد یعنی 75 گرم در هر 100 گرم بوده که آن هم از نوع مالتوز است.
این قند در غلات در حال جوانه زدن وجود دارد و یک دیساکارید است که از 2 مولکول گلوکز تشکیل شده است. اگر میزان شیرینی شکر (ساکاروز) را 100 در نظر بگیریم، میزان شیرینی مالتوز 32 خواهد بود. البته این موضوع دلیلی نیست که افراد در مصرف این فرآورده زیادهروی کنند. قند موجود در سمنو مانند هر نوع شیرینی دیگری در بدن تولید انرژی نموده و مازاد آن موجب چاقی و اضافه وزن میشود و بیماران دیابتی نیز باید حتما تحت نظر پزشک از آن استفاده نمایند.
این فرآروده به دلیل دارا بودن کلسیم و پتاسیم (در هر 100گرم به ترتیب 5/40 و 207 میلیگرم) به افراد سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، توصیه میشود. فسفر قابل توجه آن نیز برای کودکان از نظر رشد مغزی و خانمهای باردار و شیرده بسیار مفید است.
آهن آن نیز برای خونسازی بدن مطلوب است و برای خانمها به عنوان میانوعدهای مناسب از زمانی که بالغ میشوند تا موقعی که به سن یائسگی میرسند، مقدار متعادل آن توصیه میشود. اسیدفولیک سمنو عامل دیگری برای خونسازی و تنظیم هورمونها به شمار میرود و ویتامینهای مختلف B ،C و E آن نیز در رفع خستگی، ایجاد آرامش در اعصاب و روان تاثیر فراوان دارد.
توصیه: سمنو فرآوردهای است که باید لزوما تحت شرایط کاملا بهداشتی به دست آید و عاری از هرگونه طعم و بوی خارجی مانند کپکزدگی، ترشیدگی و سوختگی باشد. سمنویی که به صورت غیراصولی تهیه میشود، میتواند حاوی مقدار زیادی شکر باشد که مصرف آن برای بیماران دیابتی و افراد دچار اضافه وزن، خطری جدی محسوب میشود.
به نقل از جام جم آنلاین
توضیح سمنو در ویکی پدیاhttp://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%D9%85%D9%86%D9%88
طرز پخت سمنو:
مواد لازم: یک کیلو گندم 3 کیلو آرد نان سنگک
طرز تهیه:
گندم را تمیز کرده و بشویید. مدت سه روز آن را در آب خیس کنید و طی این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نوک گندم جوانه بزند. سپس آن را در دستمالی تمیز و خیس بریزید تا ریشه درآورد.
بعد از درآوردن ریشه آن را در چند عدد سینی پهن کرده و پارچه ای خیس روی آن بیندازید تا گندم ساقه نقره ای بزند.
بعد گندم نقره ای شده را چرخ کرده یا بکوبید.
مقداری آب روی آن بریزید و خوب مخلوط کنید. سپس از صافی رد کنید به طوری که شیره از پوسته گندم درآید. چون شیرینی سمنو از همین شیره سفید رنگ می باشد. باید دقت کنید که گندم خوب نرم شده و شیره ی آن گرفته شود.
آرد را در قابلمه ی مناسبی ریخته و شیره ی گندم را کم کم به آن اضافه کنید تا آرد در شیره حل شده و به صورت مایع رقیقی درآید. ظرف را روی شعله ی اجاق قرار دهید و آن را مرتب هم بزنید تا مایع جوش آمده، کم کم غلیظ شود. مایع سمنو را باید مرتب هم بزنید تا ته نگیرد و مثل حلوا شود.
وقتی آب سمنو کشیده شد، آن را کمی تفت دهید و در این مرحله مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنید تا کمی رقیق تر و خوش رنگ تر شود. سمنو را در ظرف گردی ریخته و مدت نیم ساعت در فر یا روی اجاق با حرارت ملایم قرار دهید تا دم بکشد. در صورت تمایل می توانید مقداری خلال پسته و بادام به سمنو اضافه کنید.
هرگز در سمنو شکر نریزید، زیرا شیره ی گندم به اندازه ی کافی شیرین می باشد.
نکات تغذیه ای :
تغییراتی که در یک دانه درحین جوانه زدن رخ می دهد، بسیار جالب است و این مساله است که ارزش تغذیه ای آن را افزایش می دهد. انرژی و کربوهیدرات آن کاهش می یابد و در عوض پروتئین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، آهن و فسفر آن بسیار بالا می رود و ویتامینA،B2، B3وC آن هم بسیار بالا می رود. خصوصاً برای مردان مصرف آن بسیار پرفایده است.
جوانه گندم منبع غنی ویتامین های گروهB و نیز ویتامینE است. ویتامین های گروهB برای بهبود وضعیت پوست ، تقویت موی سر و جلوگیری از ریزش آن مفید هستند.
ویتامینE نیز در تولید مثل نقش مؤثری دارد. همچنین به علت دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی باعث پیشگیری از سرطان می شود.